КОЙ замърсява водите на яз. "Огоста"

Нещата по света и у нас - изкуство, елит, консуматори на качественото, градски и модерни хора, политици, икономисти, културтрегери, лидери, общественици, космополити и трендсетери на родния и световния пазар. Всичко това - тук.

Модератор: Техническа поддръжка

eko6
Редовен потребител
Редовен потребител
Мнения: 229
Регистриран на: 02 ное 2013 09:09

КОЙ замърсява водите на яз. "Огоста"

Мнениеот eko6 » 06 дек 2016 21:51


eko6
Редовен потребител
Редовен потребител
Мнения: 229
Регистриран на: 02 ное 2013 09:09

Re: КОЙ замърсява водите на яз. "Огоста"

Мнениеот eko6 » 16 дек 2016 18:48

След приемане в експлоатация на кой да е язовир, ако под стената протече вода даже колкото пробив от малка мишка, се вземат спешни мерки за 'запушването' й,

а при нашия язовир всеки монтанчанин е свидетел на увеличаващите се води в "Извора" и в малокутловския баир, аз съм ги наблюдавал от 1990 г. Е, тунелът от "Извора" към моста под ВЕЦ-а се препълни и затова миналата година прокопаха канал до стадиона. А под малокутловския бряг откриха 'Сините езера', за които в 1990 г. въобще ги нямаше тези големи води.

Дали държавата ще 'чуе' най-после!?
http://bnr.bg/vidin/post/100772906/proveravat-azovir-ogosta-sled-signal

eko6
Редовен потребител
Редовен потребител
Мнения: 229
Регистриран на: 02 ное 2013 09:09

Re: КОЙ замърсява водите на яз. "Огоста"

Мнениеот eko6 » 17 яну 2017 22:01

Получи се писмо от Дирекция "Национален строителен контрол":
Възникват въпроси, засега:
1. Започнато е строителството на канализация, т.е. опровергават зам.-кмета Диман Георгиев:"Изградена е канализация и водите на язовир „Огоста“ не се замърсяват." от статията https://www.24chasa.bg/region/article/5918132.
2. Двете тръби от снимките http://politkovskaya-bg.blogspot.bg/2016/12/blog-post.html, дето водите им се вливат в яз. "Огоста", ще бъдат премахнати, т.е. опровергава се пак същия зам.-кмет, че това били дренажни води, т.е. законно поставени били двете тръби да се вливат в язовира. Защото е недопустимо от жилищни сгради да се изхвърлят води в язовир.
3. И нещо смешно: ДНСК-Монтана пита държавната фирма "Напоителни системи" дали влиза терена в заливаемата част на язовира, а не питат дали влиза в сервитута, което е посочено в Сигнала до институциите.
Ето правна дефиниция: "Общото название „сервитут” обхваща случаите, при които един недвижим имот обслужва определена нужда на друг имот. В различните нормативни актове се срещат още понятията „право на прокарване”,„право на преминаване” и др.: http://www.consultissimo.bg/statii_read.php?id=5
Т.е. сега се ограничава от тези къщи достъпа до Националния обект-язовира, при предстоящите работи не само по укрепване на брега заради снимката със свлачището, което се очаква да препоръчат от Геозащита, но също и при необходимото съгласно проекта на язовира, доизграждане на незавършената инжекционна завеса точно под този терен.

А въпросът, как Кметът Златко Живков е прокарал решенията за приемане на ПУП(подробни устройствени планове) в Общинския съвет, точно в сервитута на държавния язовир, дали е изненада, очаквам Областният управител да каже дали ще ги отмени. Но важното в случая е, че къщите уж не са въведени в експлоатация, както пишат от ДНСК, а се ползват все едно имат разрешения за това.

Изображение Изображение Изображение

bari03
Новак
Новак
Мнения: 10
Регистриран на: 25 мар 2021 23:16

Re: КОЙ замърсява водите на яз. "Огоста"

Мнениеот bari03 » 27 мар 2021 00:43

Не съм съгласен


Върни се в “ОБЩЕСТВО И КУЛТУРА”

Кой е на линия

Потребители, разглеждащи този форум: Bing [Bot] и 3 госта