ЩО СМЕ ЗЛЕ /поуитическа/мдааа

Нещата по света и у нас - изкуство, елит, консуматори на качественото, градски и модерни хора, политици, икономисти, културтрегери, лидери, общественици, космополити и трендсетери на родния и световния пазар. Всичко това - тук.

Модератор: Техническа поддръжка

OLD
Новак
Новак
Мнения: 8
Регистриран на: 30 май 2021 21:16

ЩО СМЕ ЗЛЕ /поуитическа/мдааа

Мнениеот OLD » 31 май 2021 19:30

да си додем на думата след/преди избориииии...колко ПОМИЯ се изле и ше се ЛЕЕ..


Парите, с които разполага държавата са оказаха, колкото са и раздадените на 20 фирми в ББР.
Но аз продължавам да твърдя, че масовият избирател не прави разлика между милиони
и милиарди. Болшинството не добива представа за мащабите на измамата и рискуваме скоро темата да започне да им омръзва.
Когато се говори за такива суми е необходимо да се обяснява в километри кренвирши и буци сирене покриващи стадиони.
Мирчев да отделят време и да направят едно сайтче даващо повече яснота. Всеки нов скандал, всяка разкрита престъпна схема да бъде публикувана с прости цифри и картинки а информацията постоянно да се актуализира. Всички окрадени милиони и милиарди да се визуализират приравнени към домати, салами, хеликоптери, детски градини, пенсии, аудита и каквото на посетителите му е познато и на сърце, с което всичко окрадено да се материализира пред очите им. Темата не трябва да се размива и забравя, както се случи с КТБ. :!:

OLD
Новак
Новак
Мнения: 8
Регистриран на: 30 май 2021 21:16

Re: ЩО СМЕ ЗЛЕ /поуитическа/мдааа

Мнениеот OLD » 31 май 2021 22:14

За по-малко от две години държавният Електроенергиен системен оператор (ЕСО) е дал близо половин милиард лева за ремонти и поддръжка на електропреносната мрежа само на две фирми, които най-вероятно са свързани. Сегашният шеф на ЕСО е работил преди време в едната от тях. Сега в плана за възстановяване за същите дейности е предвиден още над половин милиард лева, които въпреки служебното правителство вероятно ще отидат в същата фирма. Над един милиард лева за по-малко от три години ще отидат на едно място. И това не е всичко.

Сравнението с цените, на които са плащани същите дейности, но когато възлагането е ставало с конкурс, показва, че сега те са с 49.25% по-високи. Отстрани погледнато, това прилича на корупционно самозабравяне. В разпределянето на средствата за ремонти най-вероятно и преди е имало връщане. С премахването на конкурсите, които и без това вероятно са били спорни, нормата на "печалба" обаче скача с ОЩЕ близо 50%. Да повторим - над половината. От един милиард лева.

Тази история е изключително показателна за модела на кражби, който се наложи през последния мандат на Бойко Борисов. През него по същата схема като с ЕСО бяха дадени още: - 4.6 млрд. лв. на "Автомагистрали" - 500 млн. лв. на "Монтажи", притежавано от Държавната консолидационна компания. Само тези "ин хаус" поръчки са за над шест милиарда лева. Колко е половината от тях се смята лесно - три милиарда лева. Три милиарда, които вероятно са отишли не за магистрали, не за ремонти на ел. мрежата, не за ремонта на язовири, а в корупционната икономика. От всеки жив човек в България (или в емиграция) са взети по 428 лв. и 57 ст. От семейство с две деца - 1714 лв. и 27 ст. И това пак не е всичко.


Върни се в “ОБЩЕСТВО И КУЛТУРА”

Кой е на линия

Потребители, разглеждащи този форум: Няма регистрирани потребители и 2 госта